Om Kafé Petissan

Kafé Petissan ligger på Skansen i Stockholm och är en del av gammal historisk miljö och återfanns ursprungligen på Drottninggatan i Stockholm. 

 

Huset var ursprungligen den norra flygeln till det så kallade Spökslottet (egentligen Schefflerska palatset) och byggdes omkring år 1700. År1870 drog fröken Karin Åkerman igång Petit café, som snabbt fick smeknamnet Petissan bland alla de teknologer som ofta samlades där för att fika och prata.

Kaféet var högt uppskattat ända fram till 1907, då hela huset flyttades till Skansen. Först placerades huset nere vid Solliden, men sedan 1931 är det en del av stadskvarteret.

 

Huset ligger mitt emot apoteket, och med den ljuvligaste lilla innergård man kan tänka sig. Sedan sju år tillbaka är det Elizabeth Folkesson som driver Petissan – ett riktigt genuint svenskt kafé, som bjuder på allt som såväl svenskar som turister kan önska sig vad gäller svenskhet och genuinitet.

Om Elizabeth Folkesson

Elizabeth Folkesson äger och driver Kafé Petissan AB.

Elizabeth har jobbat på Skansen i 42 år. I 28 år drev hon Gubbhyllan på Skansen och samtidigt även kaféet Bredablick på Skansen i 13 år. Sedan 15 år tillbaka driver hon alltså Kafé Petissan.

Elizabeth har även drivit Carlshälls Gård på Långholmen. Under en tid drev hon även julkafé på Svenskt Tenn, där hon skapade jubileumstryfflarna till deras 80-års jubileum.

Elizabeth månar om den svenska kaktraditionen och många av recepten som bakas på Petissan är hennes mors. Modern skrev ner dem snyggt och prydligt i en bok som används flitigt än idag. 

Våra gäster

Till minne av Carl-Ivar som var en av våra äldsta stamgäster. Han kom flera gånger i veckan för de goda bullarna.

"Ingen annanstans finns det så goda bullar, sa han".

... och Carl-Ivar visste för han hade provat de flesta caféer runt omkring i Stockholm.

  

  

Ur gästböckerna

Pierce Brosnan är en av våra gäster